آپنه خواب را جدی بگیرید
آپنه خواب شاید به تنهایی مشکل بزرگی محسوب نشود، اما عوارض آن بسیار زیاد و حتی خطرناک است، به همین دلیل تشخیص آپنه خواب و درمان آن اهمیت بسیاری دارد.

به گزارش روابط عمومی معاونت درمان;
دکتر یوسف غلام پور فوق تخصص بیماریهای ریه در دانشگاه علوم پزشکی فسا با بیان این مطلب گفت:آپنه خواب یا وقفه تنفسی خواب به شرایطی گفته میشود که فرد در هنگام خواب دچار وقفه تنفسی میگردد.
انواع آپنه خواب عبارتند از :
آپنه انسدادی: در آپنه انسدادی تنفس شما کم عمق میشود یا حتی در خواب ممکن است متوقف شود. در برخی افراد این اتفاق ممکن است چندین بار در طی شب رخ بدهد. علت اصلی آن ناقص بودن ویا مسدود بودن مجرای هوایی فوقانی است و باعث میشود دیافراگم و عضلات قفسه سینه به سختی عمل کنند و هوا نیز به سختی وارد ریه شود. تنفس معمولاً با صدای بلند خرناس و حرکات تند و سریع بدن همراه است و ممکن است شما هنگام خواب متوجه آن نشوید؛ اما این وضعیت باعث کاهش جریان اکسیژن به اندامهای حیاتی میشود و ریتم قلب را نامنظم میکند.
آپنه مرکزی خواب: درآپنه مرکزی خواب تنفس بهطور منظم در طول خواب به دلیل عملکرد مغز مختل میشود و نه به این دلیل که نمیتوانید نفس بکشید، بلکه تلاشی برای نفس کشیدن نمیکنید، در واقع مغز به عضلات فرمان نمیدهد که عمل تنفس را انجام دهند. این نوع آپنه خواب معمولاً به دنبال بیماریهای جدی مانند آسیب ساقه مغز که کنترل تنفس را برعهده دارد ایجاد میشود.
این نوع آپنه در افراد مسن و بزرگسالان بالای ۶۵ سال شایع است. عامل مهم دیگر، مرد بودن است. مردان در معرض خطر بیشتر ابتلا به آپنه انسداد خواب و آپنه مرکزی خواب هستند. داشتن اضافه وزن عامل دیگری برای آپنه خواب است. آپنه مرکزی معمولاً با بیماری دیگری همراه است مثل :
• نارسایی احتقانی قلب
• کمکاری تیروئید
• نارسایی کلیه
• بیماریهای عصبی مانند پارکینسون، آلزایمر، اسکلروز جانبی آمیوتروفیک
• آسیب به مغز که ناشی از آنسفالیت سکته مغزی ضربه و... است.
گاهی اوقات آپنه مرکزی ممکن است بدون هیچ بیماری دیگری باشد .
توجه: با مشاهده هرکدام از حالاتی که در بالا ذکر شد و یا دندان قروچه در خواب یا تعریق زیاد شبانه، میتوانید به پزشک جهت بررسیهای بیشتر و تشخیص آپنه خواب مراجعه کنید. عوارض آپنه خواب از آنجایی که شخص دچار آپنه خواب در طی شب چندین بار دچار وقفه تنفسی میشود، این عمل اگر همراه با بیماری زمینهای باشد؛ میتواند موجب بروز سکتههای قلبی یا مغزی شود و گاهی مرگ را در پی داشته باشد.
بنابراین اگر کسی وزن زیاد دارد، در طول روز خواب آلوده است، تمرکز فکری ندارد، خروپف شبانه دارد و یا اینکه خانواده اش اظهار میکنند که او در خواب، لحظاتی تنفسش متوقف یا قفل میشود و همچنین کسانی که بیماریهای قلبی کنترل نشده یا دیابت کنترل نشده دارند می بایست حتما جهت تشخیص آپنه به پزشک مراجعه کنند.