مقالات و مطالب علمی

سالانه هزاران مورد ابتلا به سرطان در ایران و میلیون ها مورد در جهان رخ می دهد که در صورت تشخیص به موقع و زود هنگام ، درمان آن آسانتر و امکان کنترل و بهبود کامل آن بیشتر است.در ایران سالانه بیش از 90 هزار نفر مبتلا به سرطان میشوند که این عدد تا سال 1409خورشیدی با افزایش دست کم هشتاد درصدی به بیش از 160 هزار نفر خواهد رسید.

یکی از 10 سرطان شایع در ایران ، سرطان روده بزرگ می باشد که در زیر به عوامل خطر آن اشاره گردیده است .

قابل ذکر است با حذف عوامل خطر قابل اصلاح(مانند رژیم غذایی، دخانیات، فعالیت بدنی ناکافی، الکل، چاقی) ،تا حد زیادی می توان از این بیماری پیشگیری کرد.

عوامل خطر:

افزایش سن: به ویژه سن بالای 50 سال

رژیم غذایی: رژیم غذایی پرچرب و دارای فیبر کم ، مصرف کم میوه و سبزی ، استفاده از انواع غذاهای کنسرو شده مانند تن ماهی ، مصرف گوشت قرمز بیش از 80-90 گرم روزانه، و انواع سوسیس و کالباس

فعالیت بدنی ناکافی

دخانیات به ویژه سیگار

پولیپ ها: این بیماری بصورت رشد توده های خوش خیم در جدار روده تعریف می شود که معمولاً بعد از سن 50 سالگی شایع است . بنظر می رسد که این ساختار شانس ابتلا به سرطان روده بزرگ را افزایش می دهد.

سابقه خانوادگی پولیپ یا سرطان روده بزرگ

تاریخچه شخصی : کسانیکه قبلاً سرطانهای روده بزرگ داشته اند یا خانمهایی که مبتلا به سرطان تخمدان، رحم، یا پستان بوده اند ، شانس بیشتری جهت ابتلا به این بیماری دارند.

کولیت اولسروز : در این بیماری پوشش جدار روده بزرگ دچار التهاب شده است.افراد مبتلا به این بیماری شانس بیشتری جهت ابتلا دارند.

سابقه فردی پولیپ های آدنوماتوز

چاقی، مصرف الکل، استفاده از مواد مخدر سایر عوامل خطر شناخته شده هستند.

علائم و نشانه ها

علائم این بیماری ممکن است شبیه به علائم عفونتها، بواسیر و بیماریهای التهابی روده باشد. بنابراین مراجعه به پزشک به منظور ارزیابی بهتر، لازم و ضروری می باشد. از آنجایی که مراحل اولیه این بیماری با موفقیت قابل درمان است، در صورت مشاهده هر کدام از علائم زیر به پزشک مراجعه نمائید.

- وجود هرگونه تغییر در عادات دفعی روده نظیر اسهال، یبوست یا کاهش قطر مدفوع که بیش از یک روز طول بکشد.

- خونریزی از راست روده یا وجود خون در مدفوع

- دردهای قولنجی معده

- استفراغ

- ضعف و خستگی

- یرقان و زردی پوست یا صلبیه ( سفیدی چشم )

در بعضی از موارد ممکن است فرد مبتلا به سرطان بوده اما هیچگونه علامتی نداشته باشد. بنابراین غربالگری در افراد پر خطر مثل افراد بالای 50 سال ضروری می باشد.